Osallistuvat isät

Haasteen isät

11.11.2018

Millaista on aidosti osallistuva isyys työelämässä ja lapsiperheen arjessa? Siinä kysymys, jota olemme pyrkineet nostamaan esille Isähaasteessa pitkin syksyä. Nyt isänpäivänä on hyvä aika ottaa selvää!

Mielestämme kyse on aivan tavallisista arjen teoista sekä tasavertaisesta, osallistuvasta vanhemmuudesta. Isäystävällinen työpaikka tukee ja kannustaa isätyöntekijöitään niin kulttuurin kuin käytäntöjenkin tasolla osallistuvaan vanhemmuuteen. Osallistuvuus ei tarkoita sitä, että isä vain ottaisi osaa johonkin, mistä joku toinen vastaa. Tasavertaisuus ei myöskään tarkoita pelkästään sitä, että isät pitäisivät enemmän tai pidempiä perhevapaita. Ei, vaan osallistuva isyys on muun muassa sitä, että isä on aivan yhtä hyvä sairaan lapsen hoivaaja tai välikausihaalarin ostaja kuin äitikin.

Ketkä olisivatkaan parempia kertomaan osallistuvasta isyydestä kuin itse Isähaaste-idean isät? Annetaan siis heidän kertoa!

Mitä arjen osallistuva isyys sinulle tarkoittaa?

Mike Arvela (kuvassa keskellä):
”Osallistuva isyys on mulle ennen kaikkea sitä, että niin ilot kuin surutkin koetaan yhdessä, perheyksikkönä. Sooloiluille on harvoin sijaa, ja fiilisten jakaminen tekee arjesta mukavampaa. Ihan kuten töissäkin! Koska olen sama tyyppi toimistolla ja kotona, elämän eri osien pitää olla tasapainossa. Tämä on yhtä lailla kotitöiden jakamista kuin kalenterin priorisointia (lapsi sairaana? työt joustaa!), omasta itsestä huolehtimista unohtamatta. Tasapainoilu ei tietenkään ole aina helppoa, mutta oman lapsen riemu ja tohotus on maanmainio motivaattori.”

Tommi Koivisto (kuvassa vasemmalla):
”Minulle osallistuva isyys arjessa tarkoittaa sitä, että jaamme vaimoni kanssa lapsiin liittyvät vastuut ja tehtävät mahdollisimman pitkälti tasan. Sovimme käytännössä päivä kerrallaan, kumpi vie ja kumpi hakee lapset päiväkodista ja laittaa iltaruoan. Kun on tarvetta neuvolaan tai hammaslääkäriin, käydä vasu-keskusteluissa tai jäädä kotiin sairaan lapsen kanssa, katsomme kumman aikatauluihin se sopii paremmin, ja on aivan itsestään selvää, että se on aivan yhtä paljon isän tehtävä kuin äidinkin.”

Aku Karjalainen (kuvassa oikealla):
”Minulle osallistuva isyys tarkoittaa sitä, että lapsiin ja arkeen liittyvät asiat jakaantuvat mahdollisimman tasapuolisesti molempien vanhempien kesken. Itselleni on todella tärkeää, että olen läsnä kaikissa omien lasten suurissa ja tärkeissä hetkissä – vaikka ne olisivat keskellä päivää. Yhä useammin vanhempi lapsi aloittaa keskustelun ”Muistatko isä kun teimme yhdessä…”. Se tuntuu aina yhtä hyvältä. Näitä yhteisiä muistoja ei mikään korvaa.”

Kuulostaa erittäin osallistuvalta ja tasavertaiselta!

Oikein hyvää isänpäivää ja arkea kaikille isille!

PS. Voisiko teidänkin työpaikkanne parantaa isätyöntekijöiden mahdollisuuksia osallistua lastensa arkeen? Tarttukaa Isähaasteeseen!

Kaikki jutut