#Isähaaste haastaa työnantajat kehittämään isäystävällisempää työelämää

Haasteen isät

22.08.2018

Isyyspakkaus

Keskustelu perhevapaista, työpaikkojen perheystävällisyydestä ja isien osallistumisesta lastenhoitoon on jälleen ajankohtainen. Niinkin ajankohtainen, että huomasin yhtäkkiä lupautuneeni puhumaan asiasta myös Ylen Aamu-tv:ssä Sanna Savikon kanssa.

Lähetys oli viime perjantaiaamuna, mutta haastattelu on katseltavissa myös Yle Areenassa. Mukana keskustelussa olivat Siili Solutionsin toimitusjohtaja Timo Luhtaniemi ja Aku Karjalainen Tekniikan Akateemiset TEK:istä.

Aivan puskista tämä haastattelupyyntö ei tullut, vaan se liittyi 30.8. käyntiin pyöräytettävään projektiin, jonka ideoinnissa olen ollut mukana Akun kanssa ja joka sai nimekseen #isähaaste.

Isähaasteen ideointi käynnistyi jo viime syksynä, kun neljän aktiivisen isän ryhmä tapasi ja alkoi pohtia, millaista tukea isät tarvitsisivat perheen ja työelämän yhdistämisessä, ja erityisesti sitä, miksi niin harva isä hyödyntää mahdollisuutta pitää perhevapaita. Lähes kaikki isät kyllä käyttävät kolmen viikon vapaan lapsen syntymän jälkeen, mutta vain puolet pitää pidempiä isyysvapaita, ja hoitovapaalle isistä jää alle 10 %.

Tapasimme Mike Arvelan, Aku Karjalaisen ja Juho Toivolan kanssa talven mittaan joitain kertoja ja päädyimme siihen, että suurin ongelma on asenteissa ja työpaikkojen kulttuurissa.

Taloudelliset syytkin ovat varmasti merkittävä tekijä monissa perheissä: jos äidillä ei ole työtä mihin palata, isän kotiin jääminen ei ole vaihtoehto. Luvut kuitenkin osoittavat, että perhevapaat kiinnostavat hätkähdyttävän vähän myös niitä isiä, joille perheen talouden puolesta se olisi mahdollista. Vaikka olimme kaikki olleet itse hoitovapailla lastemme kanssa, tunnistimme useita syitä, miksi niin monet muut isät eivät ole käyttäneet sitä mahdollisuutta.

Tasa-arvobarometrin mukaan työpaikoilla ei kannusteta riittävästi miehiä käyttämään perhevapaita, ja 43 % miehistä pitää hoitovapaalle jäämistä vaikeana.

Jos kukaan kollega ei ole ollut hoitovapaalla, kynnys olla pioneerina voi olla iso. Isällä voi olla huoli siitä, että hoitovapaalla on negatiivinen vaikutus urakehitykseen, ja hän kokee jäävänsä paitsi jostain. On varmasti myös työpaikkoja, joissa esimiehet suhtautuvat nihkeästi jopa lakisääteisten isyysvapaiden pitämiseen.

Kyse ei ole pelkästään hoitovapaista vaan myös lapsiperhearjesta, jossa lapsia viedään ja haetaan, käytetään neuvolassa ja hammaslääkärissä, käydään keskellä päivää keskustelemassa päiväkodilla tai koulussa ja joudutaan toisinaan jäämään kotiin hoitamaan sairasta lasta. Ilmeisesti monet ajattelevat yhä, että tämä kaikki olisi vain äitien vastuulla.

Tällaisia kertomuksia olen kuullut useita, kun olen kertonut omista hoitovapaistani, ja olen hyvin iloinen siitä, että omat työnantajani ja esimieheni ovat suhtautuneet niin kannustavasti hoitovapaisiini, ja myös vaikkapa sairaan lapsen hoitaminen on vain ilmoitusluontoinen asia.

Ja juuri tästä päästään isähaasteeseen ja sen keskeiseen viestiin.

Meidän mielestämme jokaisella isällä on paitsi velvollisuus osallistua lastenhoitoon siinä missä äideilläkin, myös oikeus saada elämäänsä läheinen isä-lapsisuhde. Työn tulee olla se, joka joustaa, ei lapsen. Isäystävällisellä johtamisella työnantaja edistää myös sekä miesten että naisten tasa-arvoa.

Isähaaste lähti siis pienen porukan ideasta ja muovautui kevään aikana projektiksi, jonka läpiviennistä vastaa työelämän asiantuntijaorganisaatio Fambition.

Haaste heitetään erityisesti työnantajille, ja haastajiksi on saatu mukaan Tekniikan Akateemisten toiminnanjohtaja Jari Jokinen, Siili Solutionsin toimitusjohtaja Timo Luhtaniemi ja Knowit Oy:n toimitusjohtaja Ville Särmälä.

Haastajat ovat sitoutuneet muuttamaan suomalaista työelämää isäystävällisemmäksi ja haastavat myös muita työnantajia tekemään saman.

Isähasteen teesit ovat:

  1. Mahdollisuutta perhevapaisiin pidetään aktiivisesti esillä työpaikalla ja niiden pitämiseen kannustetaan.
  2. Perhevapaa ei haittaa urakehitystä. Töihin palataan aiempaa motivoituneempana.
  3. Töiden uudelleenjärjestely perhevapaiden vuoksi ei ole yhtään sen vaikeampaa kuin lomienkaan kohdalla.
  4. Työaikajoustot, etätyö, lyhennetty työviikko ja sairaan lapsen hoitaminen ovat arkipäivää – myös isien kohdalla.
  5. Isien ei oleteta priorisoivan työtä perhe-elämän kustannuksella.
  6. Perheeseen liittyvistä asioista voi aina keskustella myös oman esihenkilön kanssa.

Seuraava askel on 30.8. pidettävä kick-off, joka järjestetään Mothership of Work Stargatessa, Helsingin Ruoholahdessa. Mukaan ovat tervetulleet kaikki, ja erityisesti isäystävällisten ja sellaisiksi haluavien työnantajien edustajat!

Lähdetkö juuri sinä mukaan muuttamaan asenteita?

Kirjoittanut Tommi Koivisto, jonka Isyyspakkaus-blogissa teksti on alun perin julkaistu.

Kaikki jutut