Mitä on isäystävällisyys, osa 1: mummovapaista ja kulttuurista

Asiantuntijalta

25.06.2018

Olemme Fambitionissa seuranneet ilolla joidenkin työnantajien pelinavauksia joustavamman työelämän puolesta. Esiin tuodut avaukset ovat piristäneet näiden yritysten työnantajakuvaa kohisten, kun esimerkiksi perheystävällisistä käytännöistä kertovat uutiset on jaettu ystäville sosiaalisessa mediassa Hienoa-huudahdusten kera.

Todellakin on hienoa, että työnantajat ovat heränneet ymmärtämään, mikä merkitys fiksuilla työsuhde-etuuksilla on osaajien sitouttamisessa ja houkuttelussa. Huomiota ovat saaneet mm.

  • DNA:n “mummovapaa” eli isovanhemman oikeus tutustua uuteen tulokkaaseen (YLE 7.2.2017)
  • Microsoftin kuuden viikon palkallinen isyysvapaa (Kauppalehti 12.1.2018)
  • Vincit, joka tarjoaa työntekijöilleen lastenhoitopalvelua ja vauvaperheen unikoulua (TE 23.4.2018)

 

Nämä ovat äärimmäisen tärkeitä kädenojennuksia, joita sekä nykyiset kyvyt että potentiaaliset uudet osaajat arvostavat – vaikka eivät edes koskaan tulisi niitä käyttäneeksi.

Pelkästään tieto etuuden olemassaolosta antaa työntekijälle hyvän, sitouttavan tunteen työnantajasta. Työnantajan kanssa voi allekirjoittaa saman arvon vaikkapa laajasta perhekäsityksestä.

Yksittäisiä, näyttäviksi teoiksi nostettavia käytäntöjä tärkeämpää on kuitenkin perheystävällisen johtamisen viitoittama kokonaisuus ja ennen kaikkea työpaikan ja -yhteisön kulttuuri.

Kulttuuri, olkoot se hyvä tai kehityskelpoinen, ulottuu nimittäin aina esihenkilöiden ja ylimmän johdon piileviin asenteisiin asti. Itsessään hyvän käytännön olemassaolo ei kerro vielä paljoakaan työnantajan aidosta, työn ja vapaa-ajan tasapainoa tukevasta kokonaisuudesta.

Miten niin?

  1. ”Ylimääräinen isyysvapaa” on hieno asia. Kulttuurista kertoo kuitenkin vasta se, miten paljon näitä isyysvapaita lopulta hyödynnetään. Tietääkö HR, kuinka moni ei hyödynnä, vaikka periaatteessa voisi ja haluaisi?
  2. Jos perhevapaita ei käytetä, on tärkeää ymmärtää, miksi ei. Piilevässä kulttuurissa tai esihenkilöiden asenteissa voi olla reikiä, vaikka itse käytäntö olisi timantti.
  3. Kulttuuria voi läpivalaista kysymällä, onko isyysvapaalle lähtevällä helppo olo jättää tehtävänsä tauon ajaksi. Järjestelläänkö hänen poissaolon aikaiset vastuunsa kunnolla ja kunnialla?

 

Herättääkö tämä ajatuksia? Kun työn ja vapaa-ajan tasapainoa tukeva kulttuuri – tai vaikka täsmällisemmin isäystävällisyys – on muurattu kivijalkaan eikä ole vain kiillotettuja ikkunoita, siitä voi mielestämme viestiä ylpeänä.

Kirjoitamme isäystävällisyydestä vielä moneen otteeseen Isähaasteen aikana. Tämä oli ensimmäinen näkökulma asiaan. Tervetuloa Isähaasteen matkaan!

 

Fambition on tulevaisuuden työelämän asiantuntija ja Isähaasteen toteuttaja.

Kaikki jutut